#PROFESORIHERITAGE // Adriana Bujag: „Heritage oferă elevilor o multitudine de oportunităţi şi experienţe care îi formează ca cetăţeni globali”

Şcoala Internaţională Heritage m-a atras prin noutatea şi unicitatea sa. Provocarea de a cunoaşte o instituţie cu-adevărat deosebită în Republica Moldova, m-a convins să mă alătur colectivului Heritage.
Am fost parte din echipa care în 2017 a deschis pentru prima dată uşile Heritage şi am celebrat această victorie cu multă bucurie.
În cariera mea de profesoară am avut ocazia să fac parte din Asociaţia Generală a Învăţătorilor AGIRoMD, unde am avut parte de formări, întâlniri, congrese, mese rotunde, care m-au ajutat să ţin pasul cu provocările şi inovaţiile din domeniul educaţiei. Un alt pas major în dezvoltarea mea profesională a fost şansa de a deveni formator pentru implementarea evaluării criteriale prin descriptori.

La Heritage apreciez susţinerea colegilor din administraţie. Suntem constant încurajaţi să ne perfecţionăm abilităţile profesionale şi ne sunt puse la dispoziţie oportunităţi pentru a ne extinde orizonturile, ceea ce este nu doar util, ci, aş spune, obligatoriu pentru un dascăl.
Participarea la introducerea cursului opţional „Educaţie pentru Media”, unde am făcut parte din primul grup de profesori instruiţi la Centrul pentru Jurnalism Independent, a contribuit la extinderea experienţei mele didactice.
În urma acestui curs, am mers în Suedia să învăţ şi să testez în timp real cum se realizează o educaţie media de calitate în şcoală. După care, revenind la Heritage, am organizat pentru elevii noştri întâlniri cu jurnalişti, excursii la televiziunile din ţară, ore de instruire şi prezentări pentru a le oferi cunoştinţe şi abilităţi ca să poată discerne în mod obiectiv conţinuturile informaţionale şi a utiliza noile media.
Cea mai recentă realizare profesională de care sunt mândră sunt proiectele eTwinning, pe care le desfăşor împreună cu elevii mei deja de 3 ani. Am descoperit eTwinning datorită colegilor mei de la Heritage, care deja aveau experienţă în a realiza asemenea iniţiative şi m-au introdus în acest univers al proiectelor internaţionale. Certificatele de Calitate obţinute sunt o dovadă că putem desfăşura şi realiza proiectele internaţionale cu succes şi la treapta primară.
Lecţiile de la Heritage îmi oferă condiţiile potrivite pentru a crea conexiuni cu elevii. La ore mereu încerc să le transmit sprijinul meu, să îi asigur că sunt acolo pentru ei, că ne jucăm şi învăţăm împreună.
Pentru a-i implica pe elevi în timpul lecţiilor, prefer să combin şi să variez activităţile, folosesc modalităţi informale de recreere, să menţin energia clasei la un anumit nivel, să spunem glume, poezii şi să ne jucăm.
Când barometrul meu de profesor îmi dă de ştire că elevii fie au obosit, fie nu se pot concentra, încerc să iau pauze, în care călătorim imaginar alături de eroii lor preferaţi din poveşti, iar povestind situaţii din lecturile îndrăgite, atenţia lor revine în clasă.
Îmi place să-i ascult pe copii spunând poveşti, împărtăşind impresii de lecturi sau oferind sfaturi din istorioarele citite. În acest sens, le cer copiilor recomandări de lecturi pentru weekend şi eu, la rândul meu, studiez şi le recomand ceva ce le-ar fi interesant să citească.

Crezul pe care-l repet în fiecare zi copiilor este că ei vin la şcoală nu doar pentru a acumula informaţii de la profesori, ci şi pentru a învăţa de la colegii lor, ba chiar pentru a împărtăşi celorlalţi ceea ce ştiu ei mai bine.
Cea mai recentă realizare a noastră a fost organizarea întâlnirilor online cu elevii din alte şcoli, din alte ţări, în cadrul proiectului internaţional „Climate Action”. Discuţiile cu elevii din India şi România şi emoţiile acestui proiect au fost cu adevărat memorabile pentru picii mei.
Punem accent şi pe utilizarea dispozitivelor tehnologice în clasă. Bunăoară, împreună cu elevii, am decis ca vineri să fie „Ziua Gadgeturilor”, când integrăm instrumente şi platforme digitale pentru a face orele mai captivante şi interactive pentru elevi. Consider că aptitudinile digitale le sunt foarte utile copiilor, în special în era când utilizarea tehnologiilor este o abilitate vitală.
Le spun deseori elevilor că, pe lângă bagajul de cunoştinţe teoretice, Heritage le oferă şi o multitudine de oportunităţi şi experienţe care îi formează ca cetăţeni globali.
Mi-aş dori să grăbim procesul de selectare personalizată a obiectelor studiate la şcoală, urmând modelul ţărilor scandinave. Copiii ar trebui să aibă oportunitatea de a-şi alege disciplinele preferate, la o anumită treaptă de studiu, fără a fi încărcaţi prea mult de un curriculum general. Sunt convinsă că astfel va spori relevanţa şi calitatea studiilor.
Deja se observă distinctiv amprenta învăţământului mixt în modernizarea educaţiei. Cu cât avansăm, cu atât vom descoperi mai multe inovaţii în domeniul învăţământului, care urgentează instruirea profesorilor şi a părinţilor.
Odată cu modernizarea învăţământului, rolul profesorului va creşte. Ne-am convins cu toţii pe parcursul anului 2020 cât de necesari sunt profesorii buni, implicaţi, care reuşesc să stabilească legături emoţionale cu elevii chiar şi prin dispozitivele electronice sau prin mască.
Cunoaşteţi toţi profesorii excepţionali de la Heritage aici.