Noutăţi

Noutăţi

9 motive pentru a-ţi înscrie copilul la o şcoală internaţională în Moldova  

9 motive pentru a-ţi înscrie copilul la o şcoală internaţională în Moldova  
Ce fel de şcoală îţi doreşti pentru copilul tău: una cu o disciplină strictă şi lecţii rigide sau una în care elevii au libertatea de a alege şi a se exprima, dezvoltându-şi abilităţile? De ce nu alegi o şcoală internaţională, care combină tot ce e mai bun din cele două modele – practicarea unui studiu riguros şi a unei învăţări eficiente, încurajarea creativităţii şi a dezvoltării personalităţii, aplicarea curriculelor internaţionale inovatoare?
Părinţii şi copiii din Moldova au multe motive pentru a alege o şcoală internaţională. Iată 9 dintre ele, pe care le-am descoperit vizitând Şcoala Internaţională Heritage.
  1. Mediu multicultural
Şcolile internaţionale se mândresc cu cu o diversitate de elevi, dar şi profesori, din diferite părţi ale globului. Părinţii care se mută în Moldova aleg şcolile internaţionale pentru a reduce la minimum şocul cultural pentru copiii lor într-o ţară nouă. În ceea ce priveşte familiile din ţară, înscrierea în astfel de şcoli introduce copiii într-un mediu multicultural dinamic, cu predarea disciplinelor într-un context internaţional. Într-un astfel de mediu, copiii învaţă să aprecieze diversitatea culturală, să respecte diferenţele necesare pentru o coexistenţă reuşită, în timp ce îşi valorifică propria moştenire culturală.
  1. Abilităţi în pas cu timpul
Opţiunile pentru carieră se modifică radical astăzi în întreaga lume. O şcoală internaţională se axează pe practici educaţionale inovatoare, bazate pe cercetare. Învăţarea se realizează prin activităţi practice, spre deosebire de alte şcoli în care este apreciată învăţarea pe de rost şi viteza de redare. Copiii exersează gândirea la nivel superior, pentru a aplica şi transfera cunoştinţele în situaţii noi. Şcolile internaţionale oferă elevilor libertatea de a explora şi de a descoperi o lume nouă a creativităţii. Acestea facilitează dezvoltarea unei game de aptitudini în domeniul disciplinei de lucru, al gândirii şi al educaţiei personale, sociale şi de sănătate, care sunt distincte, în comparaţie cu alte instituţii în care repetarea informaţiilor şi performanţele la examene au o importanţă primordială.
  1. Educaţie la standarde internaţionale
Şcolile internaţionale sunt obligate să se conformeze standardelor de calitate externe. Heritage este prima şcoală internaţională fondată în Moldova, dar şi singura şcoală din ţară care a obţinut statutul de „Şcoala Cambridge”. Resursele utilizate pentru predare, numărul de elevi în clasă, calificarea profesorilor etc. pentru şcolile Cambridge sunt standardizate în toate ţările. În cazul persoanelor care se mută în ţară sau pentru părinţii care caută cea mai bună educaţie pentru copiii lor, standardele Cambridge International servesc drept garanţie a calităţii.
Şcolile internaţionale, cum este Heritage, oferă o educaţie de înaltă calitate, care rămâne relevantă chiar dacă elevii se mută în alte ţări. Elevii care beneficiază de o educaţie internaţională şi calificările Cambridge recunoscute la nivel global absolvesc şcoala fiind bine pregătiţi pentru continuarea studiilor şi o carieră la nivel internaţional.
 
  1. Abordare personalizată a fiecărui elev
Şcolile internaţionale oferă educaţie centrată pe copil. Profesorii evaluează ce poate face fiecare copil în parte şi încep de acolo. În asemenea şcoli, numărul de elevi într-o clasă este mai mic, astfel sunt maximizate beneficiile pentru elevi, iar profesorii pot acorda atenţia necesară fiecărui copil din clasă. Deoarece învăţământul personalizat devine o tendinţă, tot mai multe şcoli internaţionale, inclusiv Heritage, au adoptat această abordare.
  1. Studierea limbilor străine – la un alt nivel
Multilingvismul reprezintă o parte esenţială a experienţei elevului într-o şcoală internaţională. În timp ce şcolile locale oferă o experienţă limitată în ce priveşte limbile străine, la Heritage disciplinele şcolare sunt predate în limbile română/rusă şi engleză intensivă. Elevii sunt susţinuţi de Specialiştii în studierea limbii engleze (ELLS), vorbitori nativi, care îi ajută să-şi îmbunătăţească înţelegearea, vorbirea şi scrierea în limba engleză, descoperindu-i subtilităţile. În programul extracurricular există mai multe opţiuni de studiere a limbilor, cum ar fi franceza sau germana. De asemenea, în timp ce îi ajută pe copii să-şi dezvolte abilităţi impecabile de limbă engleză, Heritage a dezvoltat şi un program care oferă instruire în limbile română/rusă elevilor străini care locuiesc în Moldova.
  1. Mai mult decât lecţii – programul extracurricular
Şcolile internaţionale educă personalităţi integre, încurajând învăţarea printr-o gamă mai largă de activităţi extracurriculare, care, de regulă, nu sunt disponibile în alte şcoli. Experienţa educaţională de la Heritage nu se incheie odată cu orele de curs – activităţile suplimentare joacă un rol important în procesul de învăţare. Elevii îşi aleg cluburile şi ocupaţiile din programul extracurricular complex al Şcolii Internaţionale Heritage: limbi străine, clubul voluntarilor, volei, baschet, fotbal şi alte sporturi, teatru, muzică şi formaţie şcolară, dans, interpretare vocală şi cor, Robotică, STEM, şah, gimnastică şi altele. În efortul de a asigura dezvoltarea armonioasă a copiilor, spaţiile Heritage sunt concepute în mod intenţionat pentru a se potrivi cerinţelor de învăţare şi siguranţă a elevilor – de la sala de sport spaţioasă, până la laboratoarele complet echipate şi piscina aproape finalizată.
Mai mult, şcoala sponsorizează evenimente şi concursuri care le permit elevilor să concureze sau să colaboreze în diverse moduri cu elevii din alte şcoli. Un exemplu recent ar fi competiţia internaţională „World Scholar’s Cup”, desfăşurată pentru prima dată în Moldova în martie 2018 şi găzduită de Heritage.
  1. Acces la tehnologii avansate
Astăzi elevii şi profesorii ar trebui să aibă acces la instrumentele secolului 21 în sala de clasă. Heritage valorifică tehnologiile în scopuri educaţionale: profesorii folosesc table interactive şi sisteme de proiecţie, elevii folosesc laptopuri şi tablete în clasă, au acces la laboratoare ştiinţifice bine echipate, laboratoare STEM, laboratoare de Robotică etc. Însă tehnologia nu este doar sub formă de dispozitive folosite pentru învăţare; ea face parte din procesul de învăţare propriu-zis, deoarece fiecare copil are propriul cont de citire, clasele utilizează „online classrooms”, iar testele Cambridge International sunt susţinute la calculator.
 
  1. Diplome care deschid uşile universităţilor din toată lumea
În prezent tinerii nu mai aleg neapărat să studieze în ţările lor, ci caută oportunităţi internaţionale. Elevii cu o educaţie internaţională sunt mai bine pregătiţi pentru a fi admişi în universităţile din alte ţări.
Programul academic bazat pe curriculumul Cambridge International garantează că certificarea/calificările obţinute sunt recunoscute internaţional şi deschid uşile universităţilor din întreaga lume.
 
  1. Educarea responsabilităţii în comunitate
Crearea unei comunităţi puternice este foarte importantă pentru o instituţie de învăţământ care aspiră să devină responsabilă social. La Şcoala Internaţională Heritage, copiii, părinţii şi profesorii fac parte dintr-o entitate care se implică în dezvoltarea comunităţii, voluntariat, protejarea mediului şi participă în proiecte educaţionale inovatoare. Şcoala s-a angajat să acţioneze responsabil, pentru a dezvolta comunitatea Heritage şi a avea un impact pozitiv în societate. Pentru toate aceste activităţi, a fost creat un program dedicat Responsabilităţii Sociale Corporative (CSR) – „Go Heritage”, care se axează pe 4 domenii-cheie: educaţie de calitate, etică, spirit civic şi comunitate. Prin acest program Heritage a devenit singura instituţie de învăţământ din Moldova care desfăşoară o activitate atât de complexă în materie de CSR. Ca parte a viziunii şcolii, „Go Heritage” îşi propune să dezvolte caracteristicile elevilor IPC şi Cambridge International: grija, reflexia, inovaţia, responsabilitatea, respectul şi altele.

VIDEO

Admiterea 2018 la Heritage
Elevii şi viitorii elevi au şansa de a se înscrie în singura şcoală din Moldova care oferă calificări Cambridge, recunoscute pe plan mondial. Şcoala Internaţională Heritage a anunţat disponibilitatea unui număr limitat de locuri pentru anul şcolar 2018-2019.
Informaţiii suplimentare la: http://heritage.md/ro/admission
 
 

Noutăţi similare

Au fost desemnaţi câştigătorii Programului „Burse de studii Heritage” pentru anul academic 2021-2022. Aşadar, 7 elevi talentaţi, sârguincioşi şi merituoşi, vor purta cu mândrie statutul de elevi ai singurei Şcoli Cambridge din Moldova – Şcoala Internaţională Heritage. Continuare

Prestigiosul Consiliu al Şcolilor Internaţionale Britanice (COBIS) a acordat Şcolii Internaţionale Heritage certificarea de conformitate şi calitatea de membru, ca recunoaştere a standardelor educaţionale de top ale instituţiei, examinate în comparaţie cu cele mai bune şcoli din întreaga lume. Continuare

Pentru elevii studioşi, cu rezultate academice deosebite, care aspiră la o educaţie de nivel mondial, Şcoala Internaţională Heritage lansează cea de-a treia ediţie a programului „Burse de studii Heritage”. Sunt invitaţi să se înscrie cei mai sârguincioşi şi activi elevi din Republica Moldova, din orice instituţie de învăţământ, care vor concura pentru 8 burse de studii la Şcoala Internaţională Heritage. Continuare

The academic year 2020-2021 came with many turnarounds, but the Heritage Community managed to keep it’s learning process on track, shared it’s successful distance learning model with schools around the world, and even more – succeeded to inspire our students and teachers with an incredible range of speakers in the “Founders’ Lecture Series” program. Continuare

Tabăra Internaţională de Vară 2021 va avea loc în format FIZIC, oferind copiilor cu vârste cuprinse între 7 şi 10 ani posibilitatea de a-şi face prieteni, de a-şi dezvolta noi abilităţi şi de a-şi descoperi talentele prin activităţi interactive. Continuare

Vrei să alegi şi să combini materiile de studiu aşa cum îţi doreşti, dar şi să ai acces la universităţile de top ale lumii? Atunci trebuie doar să aplici la Liceul Heritage din cadrul Şcolii Internaţionale Heritage – singura Şcoală Cambridge din Moldova. Continuare

Tatiana Popa este profesoară de limba engleză şi coordonatoare „Global learning” la Şcoala Internaţională Heritage. Este licenţiată în Filologie (Limbă şi Literatură Engleză - Limbă Germană), deţine o diplomă de master în Filologie (Limba Engleză) şi a obţinut gradul didactic I. În calitate de ambasadoare autorizată a eTwinning în Moldova, precum şi membră activă şi trainer al Moldova English Teachers Association (META), organizează şi participă la evenimente în care împărtăşeşte din cunoştinţele şi experienţele sale profesorilor (din ţară şi de peste hotare) interesaţi de educaţia globală şi metode inovative de predare. Continuare

Adriana Bujag este învăţătoare de clasele primare la Şcoala Internaţională Heritage. A absolvit Facultatea de Pedagogie şi Psihologie, specializarea „Pedagogia şi metodica învăţământului primar” de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, are o diplomă de master în Ştiinţe ale Educaţiei, posedă gradul didactic I, este formator naţional IŞE (Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei) şi a obţinut certificarea internaţională „Introduction to Cambridge Primary”. În ediţia curentă a „Conferinţei anuale eTwinning” la nivel naţional, Adriana Bujag a câştigat premiul I în categoria „Clasele primare” pentru munca depusă şi dedicarea în realizarea proiectului „Cartea celor patru anotimpuri” împreună cu elevii săi. Continuare

Consuelo Johnson is a math teacher from North Carolina, United States. She has been working as a teacher for 21 years. She has a bachelor’s degree in Elementary Education, specializing in Math, a master’s degree in TESOL (Teaching English as a Second Language) and is currently working on a master’s in Leadership. This school year, she joined Heritage International Schools as a math teacher. Continuare

Andrew Goga este profesor de istorie şi geografie la Şcoala Internaţională Heritage. Are o diplomă de licenţă în ştiinţe (cu onoruri) în Economie şi politici de mediu de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, Statele Unite ale Americii, cu certificări suplimentare în limba engleză, geografie şi studii africane. Adoră să predea şi să fie în sala de clasă, alături de elevii săi. Continuare

An interview with Rob Ford, Director of Heritage International School, Moldova. Originally published on blog.cambridgeinternational.org Continuare

Şcoala Internaţională Heritage va participa la evenimentul global World Education Week, unde va prezenta întregii comunităţi internaţionale cum pot fi aplicate noile tehnologii în procesul învăţării la şcoală. Continuare

Elevii de la Şcoala Internaţională Heritage au început noul an şcolar plini de entuziasm, dar cel mai important, în deplină siguranţă, respectând toate măsurile necesare de precauţie, inclusiv menţinând distanţa la ceremonia de 1 septembrie. Continuare

„Din partea comunităţii Şcolii Internaţionale Heritage, eu fac această promisiune ca să mă asigur că comunitatea şcolii mele revine în noul an academic în mod sigur şi responsabil.” Continuare

Şcoala Internaţională Heritage accesează noi oportunităţi. Aceasta este prima instituţie de învăţământ din Moldova care s-a alăturat comunităţii internaţionale Global School Alliance. Proiectul uneşte pe aceeaşi platformă peste 180 de membri activi din 50 de ţări ale lumii, care îşi propun să transforme educaţia la nivel global. Continuare

Ever since the launch of the “Oak Centre”, we were planning to decorate it with a mural, but now it seemed most fitting as we prepare to return safely to school after the lockdown and months of distance learning.   Continuare

Şcoala Internaţională Heritage va participa la proiectul „Acţiunea Climatică” – o iniţiativă globală de educaţie şi conştientizare ecologică, lansată pentru al patrulea an consecutiv la nivel mondial, cu susţinerea organizaţiilor internaţionale şi a liderilor globali. Continuare

Bazându-se pe cercetări ştiinţifice şi pe o documentare minuţioasă, şcoala deja se pregăteşte pentru ca elevii să poată reveni în clase de la 1 septembrie 2020. Despre toate acestea am discutat cu Robert Ford, educator global şi directorul Şcolii Internaţionale Heritage.  Continuare

Programul „Burse de studii Heritage” şi-a selectat învingătorii. Astfel, 9 dintre cei mai activi şi sârguincioşi participanţi, cu merite academice şi extraşcolare deosebite au fost aleşi să-şi continue studiile gratuit la singura Şcoală Cambridge din Moldova.  Continuare

On the 14th of July, Heritage International School, with the support of the British Council, is organising an international online conference entitled “Getting Back to Global for the 2020s” tackling how we get on with the rest of the 2020s and what are the global challenges for us in the new decade in international education. Continuare

Şcoala Internaţională Heritage, singura Şcoală Cambridge din Moldova lansează cea de-a II-a ediţie a Programului „Burse de studii Heritage”, oferind 8 burse pentru cei mai merituoşi elevi din Republica Moldova. Continuare

În ultima săptămână a acestui an academic, vă invităm pe toţi să fiţi alături de noi în activităţile noastre, să celebrăm creativitatea, gândirea critică şi învăţarea globală, prin evenimentele desfăşurate online. Continuare

Suntem echipa de pe copertă! Profesorii noştri au ajuns pe coperta ediţiei de vară a „International School” - revista pentru pedagogi internaţionali! Continuare

Vă invităm la Ziua virtuală a uşilor deschise pentru a descoperi o lume de oportunităţi la singura Şcoală Cambridge din ţară şi a afla mai multe despre educaţia internaţională de perspectivă pe care o oferim copiilor din Republica Moldova. Continuare

Looking back at its inaugural year, as an example of wider and holistic curriculum, the “Founders' Lecture Series” with the variety and quality of speakers coming to lecture our students on such a broad range of historical and contemporary topics has been immense. Continuare

Stimaţi elevi ai Şcolii Internaţionale Heritage, d​​​​e când v-am scris ultima dată, pe 13 martie, am început să ne obişnuim cu învăţarea la distanţă, cu noua „normalitate” şi cu ideea noastră de bază că şcoala este deschisă, doar campusul este închis. Continuare

Şcoala noastră şi „Oak Centre” au fost prezentate în revista „International Education Today”, ca model de „spaţiu de respiro” pentru elevi. Continuare

Şcoala Internaţională Heritage îşi reconfirmă standardele internaţionale de calitate în educaţie. Instituţia a obţinut Certficatul de Şcoală eTwinning 2020-2021, care reprezintă o recunoaştere a reuşitei personale a profesorilor, dar şi o confirmare a rezultatelor deosebite obţinute de întreaga echipă eTwinning a şcolii. Continuare

Directorul Heritage a avut o întâlnire extraordinară cu ministrul Educaţiei pentru a analiza modul în care abordarea planului nostru de învăţare la distanţă permite lecţiilor „normale” să continue în timpul crizei Covid-19. Continuare

Dear all students of Heritage International School,   I want to write to all of you at the end of what has been an unprecedented week in the life of any school.  Continuare

Heritage îşi deschide uşile pentru părinţii care sunt în căutarea unei opţiuni mai bune în domeniul educaţional. Vă aşteptăm la un tur complet împreună cu membrii comunităţii Heritage şi o ceaşcă fierbinte de ceai englezesc din partea casei, urmate de discuţii cu directorul şi profesorii şcolii. Continuare

Şcolile din Moldova sunt invitate să participe la runda regională a competiţiei academice internationale “World Scholars Cup” 2020 Continuare

Alternativele lecţiilor tradiţionale şi aşteptările elevilor au fost discutate în cadrul Conferinţei naţionale „Platforme educaţionale online”, organizată de Academia de Inovare şi Schimbare prin Educaţie, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării. Evenimentul s-a desfăşurat la Şcoala Internaţională Heritage, locul unde instrumentele digitale sunt la ele acasă. Continuare

International Education Week took place 18-22 November 2019 and we celebrated it at Heritage as we do every year.   Continuare

Pasiunea pentru lectură le deschide noi orizonturi, îi ajută să-şi facă noi prieteni şi să devină cunoscuţi! Cei mai buni cititori ai Şcolii Internaţionale Heritage au obţinut rezultate uimitoare la un concurs internaţional de limbă şi literatură română, desfăşurat în oraşul Debrecen, Ungaria. Continuare

Ce ştii despre mediul în care trăieşti? Continuare

What made you take up educational work? Could you give us your essential bio? Robert Ford: Like all good teachers, it was the influence of a number of great teachers I was fortunate enough to be taught by as a student that not only gave me a passion for subjects Continuare

Nicoleta Mardari (clasa 8-a), Sabina Ţurcan (clasa 7-a) şi Mariella Carauş (clasa 7-a) sunt primele eleve care au obţinut Burse Heritage şi care vor beneficia în mod gratuit de un an de studii la Şcoala Internaţională Heritage, singura şcoală din Moldova acreditată Cambridge. Continuare

Îşi fac munca cu dedicaţie şi în vacanţă, iar recent, profesorii Heritage au participat la un seminar cu subiectul „Viitorul educaţiei şi învăţarea transdisciplinară”, desfăşurat în Sibiu, România, la iniţiativa Finnish Teacher Training Center, în parteneriat cu EduStudio Helsinki. Scopul evenimentului a fost de a se familiariza cu practicile implementate cu succes în Finlanda, unde sistemul educaţional este recunoscut drept unul dintre cele mai bune la nivel internaţional, iar elevii ocupă locuri de frunte în cadrul concursurilor de testare a cunoştinţelor. Continuare

Vacanţa de vară a început! Ce zici de nişte activităţi supra-curriculare? Ţi-am pregătit o listă de recomandări pentru a te ajuta să profiţi la maximum de timpul liber şi să revii la şcoală în cea mai bună formă intelectuală. Continuare

Educaţia de calitate internaţională este acum accesibilă pentru elevii cu rezultate academice şi extracurriculare deosebite. Şcoala Internaţională Heritage invită elevii claselor 6-9 din şcolile ţării să se înscrie în programul nou-lansat „Burse de studii Heritage” pentru anul de studii 2019-2020. Continuare

Şcoala Internaţională Heritage este gata să deschidă sezonul estival. Copiii din orice şcoală/ţară, cu vârsta de 6,5-12 ani sunt invitaţi să se alăture celei mai distractive şi educative Şcoli de Vară din Chişinău! Distracţie + educaţie + prieteni = Şcoala de Vară Heritage! Continuare

Aveţi copii care vor merge în curând la şcoală? Heritage vă ajută să le oferiţi un început bun prin programul School Starter – cursuri speciale pregătitoare pentru preşcolari! Continuare

Cum ar arăta planeta noastră dacă deciziile legate de viitorul ei ar fi luate de copii? Statele lumii s-ar alia ca să o salveze sau ar acţiona fiecare în mod egoist, în funcţie de propriile interese economice şi politice? Acestea sunt doar câteva dintre provocările care i-au pus la încercare pe elevii Şcolii Internaţionale Heritage, timp de 2 ore, cât au experimentat jocul interactiv „Keep Cool” (Nu te înfierbânta). Pe lângă faptul că au învăţat arta negocierilor, elevii şi-au testat cunoştinţele despre schimbările climatice şi au înţeles mai bine efectele acestora. Continuare

Our “Heritage M@tters” project won in one of the special categories and received Yunus Emre Prize for Humanism and Intercultural Understanding (Prize sponsored by the eTwinning National Support Service of Turkey). Continuare

În mod tradiţional, la începutul lunii aprilie Şcoala Internaţională Heritage îşi deschide larg uşile pentru părinţii şi elevii care sunt în căutarea unor opţiuni mai bune în domeniul educaţiei internaţionale. Biroul de admitere a anunţat disponibilitatea unui număr limitat de locuri pentru anul de studii 2019-2020 la singura şcoală din Moldova care oferă calificări/certificate Cambridge, recunoscute în întreaga lume. Continuare

„World Scholar’s Cup”, prestigiosul concurs academic internaţional, a fost organizat la Chişinău pentru al doilea an consecutiv. Cea de-a doua ediţie a competiţiei, găzduită de Heritage, s-a bucurat de popularitate, iar numărul celor care s-au înscris în lupta pentru excelenţă aproape s-a dublat. Aproximativ 260 de elevi din 26 de şcoli din ţară şi-au testat cunoştinţele şi au avut posibilitatea să-şi dezvolte noi abilităţi concurând între ei. În calitate de gazdă a acestui concurs, Heritage şi-a reconfirmat nu doar titlul de cea mai bună instituţie de învăţământ din Moldova, care corespunde criteriilor pentru organizarea competiţiilor internaţionale de anvergură, dar şi statutul de şcoală-model, care pune baza unei educaţii de calitate şi contribuie la dezvoltarea elevilor secolului 21. Continuare

Internetul este prezent masiv în viaţa copiilor moderni, oferindu-le spaţiu de creativitate, oportunităţi de învăţare şi comunicare, care nu întotdeauna, însă, sunt lipsite de riscuri. Din convingerea că misiunea de a ghida minorii în explorarea responsabilă a spaţiului virtual revine, în primul rând, adulţilor, administraţia Heritage a organizat un seminar practic pentru părinţii din comunitatea şcolii, în cadrul căruia cei mai buni experţi din ţară au oferit sfaturi preţioase despre siguranţa online şi metodele prin care poţi proteja copilul pe internet. Este vorba de echipa proiectului „InternetFărăGriji”, lansat anul trecut de compania de comunicaţii mobile „Moldcell”, în parteneriat cu Centrul Internaţional „La Strada” şi „Tekwill Academy Kids”. Continuare

Sfârşitul anului ne oferă ocazia pentru o retrospectivă a rezultatelor obţinute de elevii Heritage, care ne-au făcut din nou foarte mândri în timpul semestrului trecut. Ei au participat la competiţii academice naţionale şi internaţionale, ştiind că, în primul rând, concurează cu ei înşişi, pentru a se autodepăşi. Continuare

Pentru prima dată în ţara noastră, elevii au susţinut examenul Cambridge Primary Checkpoint, iar rezultatele lor sunt extraordinare! Continuare