Tatiana Popa este profesoară de limba engleză şi coordonatoare „Global learning” la Şcoala Internaţională Heritage. Este licenţiată în Filologie (Limbă şi Literatură Engleză - Limbă Germană), deţine o diplomă de master în Filologie (Limba Engleză) şi a obţinut gradul didactic I. În calitate de ambasadoare autorizată a eTwinning în Moldova, precum şi membră activă şi trainer al Moldova English Teachers Association (META), organizează şi participă la evenimente în care împărtăşeşte din cunoştinţele şi experienţele sale profesorilor (din ţară şi de peste hotare) interesaţi de educaţia globală şi metode inovative de predare.
Sunt printre primii profesori care au participat la deschiderea oficială a Şcolii Internaţionale Heritage. Am decis să fac parte din echipa Heritage, fiindcă această instituţie împărtăşeşte aceleaşi viziuni ca şi mine, referitor la ce trebuie să ofere elevilor o şcoală în secolul XXI: creşterea cetăţenilor globali, care deprind valori precum toleranţa, gândirea globală, comunicarea, colaborarea, respectul şi altele.
Consider că un profesor nu este format doar de o singură experienţă, ci de mai multe. Un pas important în cariera mea profesională a fost momentul când am descoperit că pot să urmez cursuri online. Mi s-a revelat o lume nouă şi, începând cu anul 2010, am tot mers pe diferite cursuri online, oferite de multe universităţi prestigioase din lume.
Photo: Social distancing for the first day of school, September 2020
Un an marcant în experienţa mea didactică a fost şi 2013, când a apărut platforma eTwinning şi în Moldova, oferind un spaţiu de colaborare între şcolile din Europa. În aşa fel, i-am implicat pe elevii mei în proiecte şi colaborări internaţionale, unde ei au avut ocazia să socializeze, să lucreze în echipe transnaţionale, să creeze produse, să se simtă conectaţi la lumea întreagă, prin urmare evaluându-şi comportamentul, modul de a se exprima, modul de a se comporta în faţa camerelor video etc. Toate aceste experienţe au ajuns să mă formeze ca profesor şi să înţeleg că vreau să continui acest gen de colaborări, în special pentru elevii mei.
Photo: Receiving the eTwinning European Prize, team of all teachers from 'Heritage Matters' project, in Cannes, October 2019
Am decis că trebuie să-i implic pe elevi în situaţii reale, practice, în care să utilizeze engleza ca limbă de comunicare, mai exact, să aduc lumea-n sala de clasă, să-i pun pe elevi în situaţia de a vorbi engleza cu vorbitori nativi şi nu numai. În acest context, menţionez platforma Skype Classroom, prin intermediul căreia am găsit parteneri cu care am organizat videoconferinţe între şcoli, astfel elevii de la Heritage au înţeles că engleza nu se învaţă doar în clasă, ci se utilizează în viaţa reală.
Photo: At the Irish Consulate with Heritage students as winners in St. Patrick's Day Competition
Un profesor are un întreg arsenal de metode pe care poate să le utilizeze la ore, activităţi prin care să capteze atenţia elevului şi să-l facă să fie implicat. De exemplu, toţi elevii iubesc jocurile, indiferent de vârstă şi faptul că utilizăm tehnologii în timpul lecţiilor. Deseori facem jocuri online, cum ar fi Quizziz, Kahoot, prin care învăţăm şi gramatică, iar copiilor le place să-şi verifice cunoştinţele prin această platformă.
O altă metodă pe care o aplic la ore pentru a-i implica pe elevi şi care ajută mult este lucrul în grup, dându-le diferite sarcini reale, în care să aplice ceea ce au învăţat.
Photo: In the jury at World Scholar's Cup and my students as participants, March 2019
Am multe amintiri plăcute de la Heritage şi cred că asta este posibil pentru că am o relaţie armonioasă atât cu elevii mei, cât şi cu colegii.
Îmi place foarte mult şi apreciez că elevii au încredere în mine, unii vin şi-mi povestesc secrete, îmi cer sfaturi, facem planuri de viitor, alegem împreună în ce proiecte să ne implicăm, ce activităţi să realizăm pentru diferite evenimente şcolare etc.
Şi acum îmi amintesc cu drag. Odată, în pauză, am găsit pe masa mea un bileţel lăsat de un elev, pe care scria „You are an amazing Teacher!” („Sunteţi o profesoară minunată!”). Spre norocul meu, eu îl văzusem pe copil când scria ceva pe un bileţel la sfârşit de lecţie. Ca răspuns, am luat o foiţă şi i-am scris: „And you are a brilliant student and I am glad to have you in my class!” („Iar tu eşti un elev extraordinar şi mă bucur că eşti în clasa mea!”). Am deschis caietul elevului şi am lipit notiţa. Când elevul respectiv a revenit în bancă, a deschis caietul şi a găsit bileţelul, reacţia lui m-a amuzat enorm: „Eiii, doamna Tatiana!” Ambii am zâmbit, iar bileţelul scris de elev a stat un an întreg lângă ecranul calculatorului meu. Îmi aducea zâmbetul pe faţă mereu.

Photo: Surprised by my students with 'Happy Birthday' balloons
Recent, am avut o situaţie nostimă la lecţie. Un elev a scos şireturile de la masca de unică folosinţă, le-a înnodat şi le-a legat de lacătul de la dulăpiorul lui, formând un pendul, cu care se juca în timpul lecţiei, oscilând lacătul când încolo, când încoace. L-am văzut şi am vrut să-i răspund astfel încât să înţeleagă, dar să nu se supere că-i fac observaţie. Liniştit, m-am dus la el şi i-am luat „jucăria”, m-am întors în faţa clasei şi făceam exact cum făcea el în bancă în loc să mă asculte – mă jucam cu pendulul, mişcându-l dintr-o parte în alta. Când m-au văzut, copiii au râs, iar elevul cu pricina a înţeles că mesajul îi era adresat lui.
Photo: With Heritage colleagues at Sports Day 2018
Una dintre activităţile preferate cu colegii de la Heritage este să vorbim despre lecturile noastre – purtăm discuţii intelectuale interesante în cancelarie, povestim despre cărţile pe care le-am citit şi care ne-au marcat, apoi facem schimb de cărţi.
Aşa cum anul 2020 a schimbat radical modul de predare şi învăţare, nu cred că se vor schimba prea multe în următorii zece ani. Utilizarea tehnologiilor va fi în cap de afiş, oferindu-ne posibilităţi de predare variate, cu instrumente de care putem face uz zi de zi.
Photo: Teacher trainer at eTwinning Moldova, workshop for beginners
Tendinţa este să le dezvoltăm elevilor competenţe necesare, pe car ele pot aplica în viaţa de zi cu zi şi cred că în învăţământ se va pune accent anume pe aceste capacităţi. Consider că relaţia profesor-elev se va păstra, actul educaţional realizat de profesor va fi apreciat în continuare.
Cunoaşteţi toţi profesorii excepţionali de la Heritage aici.